Hoe wendbaar is jouw organisatie? #repost

We leven in een tijd van continue veranderingen. Interessant, complex én spannend. Het is aanpassen of uitsterven… Wendbaarheid is een must om snel én goed te kunnen meebewegen met de ontwikkelingen. Maar hoe flexibel moet je zijn, zonder de verbinding met jezelf te verliezen?

De huidige technologische ontwikkelingen zijn snel. Héél snel. ‘Big data’ proberen we te ontcijferen of laten we links liggen: maar ze zijn onmiskenbaar aanwezig. Het boek ‘Exponentiële organisaties’ van Salem Ismail, Yuri van Geeest van Mike Malone is niet voor niets populair en ‘een must read voor ceo’s, ondernemers en beleidsmakers die niet alleen de noodzaak van verandering zien, maar daar ook mee aan de slag willen’, Managementboek.nl. 

Wat is jouw sleutel voor een wendbare organisatie?

Protectionisme lijkt echter groeiende, oligarchie* neemt toe, terwijl veiligheid en verbinding  een zorg zijn voor hen, die juist wereldwijd relaties aan willen gaan.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, is een wijsheid die ik meekreeg van mijn ouders. Als je jezelf (beter) kent, jouw drive en pijn kunt voelen, kun je die sneller bij de ander herkennen. Ontwikkel waar je invloed op hebt, en leer om te gaan met zij, die een andere kant op kijken.

Leiderschap blijft onveranderd belangrijk. Hiërarchisch en directief leiderschap zijn old school. Als leidinggevende moet je in staat zijn jouw medewerkers en teams te bekrachtigen. Dat doet een sterk appèl op goed ontwikkelde emotionele intelligentie. Wij geloven dat die kwaliteit begint bij jou zelf, om van dáar uit te functioneren.

Verbinden met jezelf: ‘be creative’

Gebruik de (Kerst)vakantie eens om naar jezelf te kijken toen je startte als leidinggevende of toen je überhaupt begon aan jouw loopbaan. Hoe stond je er toen in, wat waren jouw dromen? Wat zijn ze nu?
Een oefening: schrijf een brief naar jezelf toen je startte. Pak het liefst een schrift, notitieboek of een stapeltje A4-tjes en jouw lievelingspen of -potlood. In ieder geval géén digitaal bord;-) Hang een briefje op de deur of om jouw nek: ‘Me,myself & I: please don’t disturb’. Probeer minstens een uur ongestoord te schrijven. Spreek later op de dag af met partner, vriend(in) óf collega en lees de brief voor. Wat zegt deze brief over jouw ambities toen, en hoe je je nú voelt?

Voor werkzoekenden: blijf verbinding zoeken en naar mogelijkheden kijken. LinkedIn is een medium wat écht voor je kan werken. Bedenk creatieve, aansprekende manieren om jouw eigen kwaliteiten en persoonskenmerken voor het voetlicht te brengen. Maar: – en dat klinkt misschien tegenstrijdig – : plan ook af en toe een werkloze dag in voor jezelf. Voel je even écht vrij.

Creativiteit kan dan zo weer groeien. Doorgaans moet je veel uit jezelf halen als je geen werkomgeving hebt. Werk zoeken en vinden, optimistisch blijven én doorgaan is namelijk keihard werken…
Voor de leidinggevenden: hoe wendbaar en verbindend ben jij?

Succes!

Zin om verder te leren? Kijk hier voor de voor leidinggevenden.

Voor werkzoekenden: klik voor meer informatie.

*oligarchie: regering van weinige personen, die behoren tot zeker bevoorrechte klassen of standen, waarbuiten aan niemand enig direct of indirect aandeel in s’ lands bestuur is gegund bron: Van Dale