Emotionele intelligentie & EQ-i 2.0

Durf te voelen

Lang is de gedachte geweest dat als iemand een hoog IQ heeft, deze vanzelf gelukkig is. Dit is echter niet altijd het geval. Het verschil heeft te maken met iemands emotionele intelligentie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een hoog EQ meer kans biedt op een succesvol leven, dan een hoog IQ. Emotionele vaardigheden zijn de belangrijkste sleutels voor ‘succes’: hoe dit voor jou eruit ziet. Empathie is één van de pijlers van emotionele intelligentie naast emotioneel zelfbewustzijn. Jezelf kunnen verplaatsen in de ander, zonder oordeel vraagt dat stukje bij jezelf te vinden waar je je kunt verbinden.

Emotionele intelligentie is meetbaar! Nr 1 wereldwijd: EQ-i 2.0

Het mooie is dat je deze emotionele vaardigheden kunt ontwikkelen! De basis is het leren herkennen van emoties. Veel van mijn klanten leiden een succesvolle loopbaan aan de buitenkant. Maar op een gegeven moment lopen ze vast. Een deel van de ‘zwaardere’ emoties hebben ze  sinds jongs af aan geleerd te ontkennen en hebben zo meerdere coping mechanismes ontwikkeld. Totdat de houdbaarheidsdatum voorbij is. Het gevoelsspectrum verbreden en verder ontwikkelen is de basis van emotionele intelligentie en dat geeft rust en ruimte.

Emotionele intelligentie en wendbaarheid

We leven in een tijd van snelle veranderingen die onze oude opvattingen uitdagen. Deze gaan soms gepaard met gevoelens van wanhoop of onmacht. De opvatting bijvoorbeeld dat als je maar hard genoeg werkt, succes en geluk vanzelf naar je toekomen. En als dit niet gebeurt, dit geheel aan jou zelf ligt. Wendbaarheid en ‘emotional agility’ zijn meer dan ooit van waarde. Voortdurend maken we afwegingen gebaseerd op gevoelens en emoties. Als we dit bewust(er) doen, herkennen we eerder onze drijfveren en ambitie, leren we anders om te gaan met tegenslagen en verstevigen we onze veerkrachtig. Emotionele intelligentie is dit alles en nog meer!

Assess. predict. perform.

Wetenschappelijke onderbouwing

Emotionele intelligentie, gemeten met de index EQ, is een aanvulling van het traditionele IQ. Toen in 1989 John Mayer en Peter Salovey een theorie ontwikkelden dat het begrip ‘intelligentie’ samenbracht met emoties, ontstond het idee van ‘emotionele intelligentie’. Niet lang daarna volgde het gelijknamige boek van de Amerikaan Daniel Goleman verscheen. In toegankelijke taal legde hij het belang van EQ ofwel het ‘emotiequotient’ uit. Hij liet voor het eerst zien dat emotionele vaardigheden, meer dan (alleen) rationele, van doorslaggevend belang zijn voor een succesvolle carrière. Tot op heden publiceert hij regelmatig over dit onderwerp.

Illustratie: Valérie Docters Verswijveren

De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Met name de rol bij angstreacties is bekend.

Dr. R. BarOn heeft voor MHS het eerste betrouwbare assessmentinstrument ontwikkeld om de Emotionele intelligentie te meten. De EQ-i-2.0 van het Canadese MHS is de opvolger op basis van vernieuwde wetenschappelijke inzichten en de  grootste uitgever van klinische assessments: Pearson Clinical Benelux. Deze testen worden gebruikt bij coachingtrajecten voor zowel leidinggevenden, medewerkers, 360, afdelingen en teams en is vaak onderdeel voor HRM bij de personeelselectie. Interessant voor internationale bedrijven, organisaties en expats is dat de test in meerdere talen af te nemen is.

Uitgangspunten zijn:

  • Hoe gaat iemand om met de emoties van zichzelf en die van de ander?

  • Hoe reageert iemand op situaties waaraan hij of zij niets kan veranderen?

Er zijn verschillende testen:

  • Individueel Rapport (algemene ontwikkeling)

  • Leaderschip Report (leiderschapsontwikkeling)

  • 360°

  • Group Report

Neem contact op

Behoefte aan meer informatie? Stuur een bericht en ik bel of mail u z.s.m. terug.

Laatste nieuws

Gecertificeerde coaching

Branchevereniging NOBCO staat voor het opbouwen en delen van goede – wetenschappelijke – kennis over coaching. Ze biedt een continu proces van kwaliteitsverbetering in coaching. Het is aangesloten bij de EMCC/EIA. Dit Europees gewaardeerde keurmerk voor beroepscoaches staat in de markt garant voor kwaliteit en professionaliteit.