Emotionele intelligentie (E.I.) en competenties

Emotionele intelligentie is een set van emotionele en sociale vaardigheden. Deze set beïnvloedt hoe wij onszelf ervaren en uitdrukken, hoe we onze sociale relaties ontwikkelen en onderhouden, omgaan met uitdagingen, weerbaar zijn en hoe we gevoelige informatie verwerken en effectief toepassen. Maar de basis is kunnen voelen. Emoties en gevoelens en de opbouw leren herkennen en ze bewuster in te zetten in relatie tot jezelf, de ander en jouw werk. Dit heet ‘Emotiemanagement’. Het klinkt wellicht klinischer dan het werkelijk is. Lang hebben we geleerd dat we controle over de emoties moeten hebben. Maar ze kunnen doorvoelen is veel essentiëler. Maak de stap. What’s app of mail me: Aan de slag!

Waarom is Emotionele Intelligentie zo belangrijk?

Emotionele intelligentie is een bewezen ‘key indicator’/ sleutel voor onze performance en ontwikkeling. Mensen die een hoger ontwikkelde E.I. hebben, zijn sterk in relaties en creëren krachtige copingstrategieën.

Het EQ-i 2.0 model

De features van het EQ-i 2.0 model:

  • Een totale E.I.-score uit 5 samengestelde schalen

  • Zij meten het sociale en emotionele functioneren

  • 15 subschalen

  • Een aparte indicator van ‘welbevinden’: voldoening, tevreden met het leven zijn

Zelfperceptie > Ben ik realistisch hoe ik mijzelf zie?
Zelfexpressie > Hoe druk ik mijn emoties uit?
Interpersoonlijk > Hoe verhoud ik mij tot anderen?
Besluitvorming > Hoe kan ik heldere beslissingen nemen in tijden van stress?
Stressmanagement > Hoe ga ik met zware emoties om in tijden van stress?

* In Nederland is de Nederlandstalige test ontwikkeld i.s.m. professor dr. Jan Derksen UHD aan de Radboud Universiteit Nijmegen tevens hoogleraar aan de VU Brussel.

De Bar-On EQ-i is in Canada geïntroduceerd in 1997 door MHS, in NL/B/D door PEN Psychodiagnostics (onder licentie van MHS) in 1999. De EQ-i 2.0 is sinds 2017 operationeel. Inmiddels wordt de test uitgegeven door de grootste publisher ter wereld: Pearson Clinical Assessments.

Neem contact op

Behoefte aan meer informatie? Stuur een bericht en ik bel of mail u z.s.m. terug.

Laatste nieuws

Gecertificeerde coaching

Ik ben aangesloten bij branchevereniging NOBCO omdat ik mijzelf objectief wil laten toetsen. Daarnaast werk ik ook graag internationaal, en ben zo – met een European Individual Accreditation (EIA) en European Supervisor Individual Accreditation(ESIA) – verbonden met het EMCC. Dit gewaardeerde keurmerk voor beroepscoaches staat in de markt garant voor kwaliteit en professionaliteit.