By bookboon.com | januari 21, 2015

Zo ga je nooit meer ontevreden naar je werk

Hoe gaat het? Vraagt iemand op het werk dat wel eens aan jou? Natuurlijk wel. Wat antwoord je dan? Goed, prima, uitstekend?

Zeg je ook wel eens dat het niet goed gaat, dat je misschien niet op de juiste plek zit en dat je erover na zit te denken om een andere invulling te geven aan je leven? Of dat je ontevreden bent over de gang van zaken, dat je geen waardering voelt en niet op dezelfde voet door wilt gaan.

Dagelijks hebben we op de werkvloer te maken met emoties. Die van onze collega’s, maar bovenal die van onszelf. In de tijd van onze grootouders moest je gewoon werken en niet zeuren, maar de laatste jaren komt er meer aandacht voor emotie, en terecht!

Gevoelens en emoties spelen een grote rol om onszelf te begrijpen en om te achterhalen waar onze ambitie en motivatie ligt. Bookboonauteur Valérie Docters van Leeuwen schreef het boek “Emotionele Intelligentie”, zodat jij de waarde van het EQ op de werkvloer beter kunt begrijpen.

Emotionele intelligentie en een passende baan

Nog voordat je voor de wet volwassen wordt, verwacht de maatschappij dat je een levensbepalende keuze maakt. Je kiest een studie en bepaalt daarmee voor een groot deel hoe je toekomst op de arbeidsmarkt eruit gaat zien.

Dit betekent niet dat je altijd gelukkig wordt als je een baan vindt in het verlengde van je studie. Op latere leeftijd veranderen je waarden, waardoor de keuzes uit het verleden je kunnen weerhouden van je innerlijke motivatie.

Emotionele intelligentie vertelt jou diep van binnen echter wat jij wil. Voor sommigen is dit al duidelijk vanaf de basisschool, maar veel mensen hebben tijd (of een loopbaancoach) nodig om te ontdekken welke baan echt past bij hun normen, waarden en identiteit.

Onthoud daarbij altijd dat het nooit te laat is om te leren