Inspiratie

Ter inspiratie enkele bronnen om meer te leren over emoties en emotionele intelligentie. Er is nog héél veel meer te lezen, maar hier een greep. Deze pagina wordt verder gevuld met boeken op gebieden coaching, leiderschap, emotionele intelligentie, communicatie en teamdynamiek.

Sommige boeken bieden praktische tips, aanpak en/ of wetenschappelijke achtergronden. Onderwerpen als ‘hoe om te leren gaan met (overweldigende) emoties’, maar ook wetenschappelijke literatuur – weliswaar voor een breed publiek geschreven – zoals die van de Nederlandse topwetenschapper Frans de Waal over ‘empathie’.

Permission to feel

Ik ben altijd op zoek naar andere professionals die een eerlijk verhaal vertellen over het leren voelen. Of eigenlijk weer teruggaan naar dat wat we noodgedwongen hebben achtergelaten om te overleven in de volwassen wereld. Marc Brackett is zo iemand. Permission to feel‘  en de nieuwe app zijn zo ingericht dat ze voor velen een ingang bieden naar hun eigen gevoel.

Empathie

Eén van de oprichters van School for Life (Roman Krznaric) heeft een toegankelijk en actueel boek geschreven over het belang van ‘empathie’. Martin E.P. Seligman is de grondlegger van de positieve psychologie. Zijn boek is al een tijdje oud, maar geeft naast wetenschappelijke onderbouwing, een stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Barbara L. Frederick is verder gegaan met positieve psychologie. Martin Seligman – voorheen president van de American Psychological Association – zegt over haar:   he calls her “the genius of the positive psychology movement”. Nico Frijda is een Nederlandse psycholoog die het baanbrekende standaardwerk: ‘De Wetten der emoties’ heeft geschreven. Pittig om te lezen, maar zeer interessant voor diegene – ook jonge psychologen – die van diepgang houden.

Emotionele intelligentie

Daniel Goleman heeft het begrip ‘emotionele intelligentie’ voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. Bedenkers waren Salovey en Mayer. Goleman publiceert nog steeds regelmatig. Dit is één van zijn boeken. Steven J. Stein is klinisch psycholoog, CEO en oprichter van MHS (Multi-Health Sciences), en ontwikkelaar van de EQ-i. Hij heeft (hier niet in beeld) het in Nederlands vertaalde boek ‘Emotionele intelligentie voor Dummies geschreven.

De kunst van bewust leven

De Nederlandse psycholoog Ingeborg Bosch is doorgegaan op het werk van Alice Miller (‘Het begaafde kind’) en laat zien dat we patronen hebben ontwikkeld vanuit het verleden. Zonder een vinger te wijzen naar opvoeders, laat ze wel zien wat onvervulde behoeftes in het hier en nu nog effect kunnen hebben en hoe de verstikkende patronen en overlevingsmechanismen we kunnen herkennen. Bosch ontwikkelde Past Reality Integration. Zij schreef onder meer ‘PRI en de kunst van bewust leven’ dat een praktisch handvat biedt voor het aanpakken van patronen.

Veel lees- en leerplezier!

Neem contact op

Behoefte aan meer informatie? Stuur een bericht en ik bel of mail u z.s.m. terug.

Laatste nieuws

Gecertificeerde coaching

Branchevereniging NOBCO staat voor het opbouwen en delen van goede – wetenschappelijke – kennis over coaching. Ze biedt een continu proces van kwaliteitsverbetering in coaching. Het is aangesloten bij de EMCC/EIA. Dit Europees gewaardeerde keurmerk voor beroepscoaches staat in de markt garant voor kwaliteit en professionaliteit.

Download het e-book ‘Emotionele intelligentie: De waarde van emoties’! Mét update EQ-i 2.0.

Een zowel onderbouwde als praktische gids voor emotioneel intelligent leiderschap met internationale én Nederlandse wetenschappelijke bronnen. Extra informatie door links, mindmaps met tips en oefeningen die meteen toe te passen zijn.