Vind jij coaching ook een vak?

Hoe zet je de volgende stap in jouw ontwikkeling?

Seven eyed model Hawkins | Illustration: Valérie Docters Verswijveren

Coaching is een populair beroep. Er is een onderscheid te maken tussen Beroepscoaches, opgeleide coaches die anderen begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en mensen met een ander beroep, maar die een coachende stijl nastreven. Door het gigantische aanbod is het vaak voor mensen met een coachvraag onoverzichtelijk. Ik richt mij in mijn Supervisiepraktijk op Beroepcoaches. Ervaren of net met het diploma op zak. Je wilt je, zoals je geleerd hebt, blijven leren en je bewust ontwikkelen en werken aan de competenties. Lees hier verder over de acht coachcompetenties van het EIA Competence Framework.

Ik begeleid je graag in jouw professionele ontwikkeling. In opleidingen wordt niet altijd aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van emotioneel zelfbewustzijn (emotional awareness) en hoekstenen van emotionele intelligentie als bijvoorbeeld het (verder) ontwikkelen van empathische skills en zelfbeeld. Als deskundige op dit gebied neem ik mijn kennis en ervaring zodat:

 • je meer inzicht krijgt in het parallel proces
 • je je verder kan ontwikkelen, ontplooien
 • jouw emotionele zelfbewustzijn ontwikkelt
 • ziet waar (tegen)overdracht plaatsvindt

Dit kan zowel met de inbreng van de eigen casuïstiek, als het oefenen met bepaalde vraagstukken en methodieken.

De kracht van supervisie – reviews

‘Je had goede vragen en een luisterend oor voor mijn behoeften in de supervisierelatie. Ik merkte dat je me tijdens het traject volgde in de aanpak die ik graag wilde: ruimte om voelend te reflecteren op wat ik inbracht. Dat was waardevol. Ik vond dat we een effectief contract hadden: een werkende, veilige relatie waarin ik mijn verwachtingen vrij mocht uitspreken

Eén op één werken met een supervisor, die er voor mij en mijn ontwikkeling is, is echt anders. Ik ben mij meer bewust van een bepaalde ethische dimensie in mijn werk als coach: rond het al dan niet doorverwijzen naar hulpverlening.

Annemieke Rozemond
NOBCO | EMCC Senior Coach

__________________

‘Dank je wel voor de supervisiegesprekken die we gevoerd hebben en de inzichten die ik daardoor op heb kunnen doen. Ik kan nu beter bij mijn gevoel-emotie stil staan, zonder het weg te redeneren. Ik ben me bewuster van hoe ik me tot anderen verhoud. Waar ik ruimte weggeef en ook in kan nemen door andere keuzes te maken of grenzen aan te geven. Ik ben als mens gegroeid en dus ook als coach. De supervisie houdt mij scherp op mijn handelen in de praktijk. Dank je wel dat je een stukje met mij meegelopen hebt.

Valérie heeft een uitgebreide gereedschapskist en veel vakkennis. Vanuit theorie wist ze me te ondersteunen met modellen en praktische ideeën, zoals Covey’s Circle of influence, mindmapping en journaling.’

Loet Steenhuijsen de Piters
Coach eb en vLoet

__________________

Magdalena is een coach en mentor die altijd bezig is met haar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees hier haar ervaring in het supervisietraject dat ik met haar heb gehad (bron: LinkedIn):

Groepssupervisie: leren van elkaar onder begeleiding

Werken jullie regelmatig met groepen? Als coach, HR-medewerker, zorg practitioners. Probeer dan eens groepssupervisie. Zo kun je leren van de ervaringen, kennis, inzichten en ontwikkeling van anderen en zo jouw eigen, volgende stap bepalen in jouw ontwikkeling. In contactberoepen maakt het scherp blijven en inzicht hebben in jouw eigen triggers en zelfkennis onderscheid tussen iemand die bewust of onbewust werkt.

In mei ’22  ben ik gestart met de tweejarige opleiding tot supervisor. De opleiding met EISA-certificering, is speciaal ontwikkeld door de NOBCO en Tom Battye. Om zelf als supervisor in opleiding aan de slag te gaan, zoek ik coaches en andere professionals in helpende beroepen om in een aantal gesprekken jou verder te laten groeien in jouw vak en als persoon.

Voor:

 • teams en groepen in contactberoepen;
 • trainers, coaches, practitioners, artsen, verpleegkundigen e.a.;
 • HRM
 • directies;

Speciaal tarief in ’23:

 • Groepssupervisie max 5 p: € 100 p.u.;
 • Groepssupervisie < 5 p: € 200 euro p.u. (met collega).

In de zeventien jaar dat ik The Art of People heb, heb ik in meerdere intervisiegroepen gezeten waaronder die van VakSectie Executive Coaching. Ik  ben coördinator van een goedlopende online intervisiegroep van ervaren coaches. Intervisie is echter anders dan supervisie. In intervisie gaat het met name om het inbrengen en delen van casuïstiek. Als coach ben je geheel met jouw aandacht bij de ander. Soms spelen er tussen peers zakelijke belangen mee die men liever niet wilt delen. In supervisie ga je met een ervaren collega aan de slag met thema’s als bijvoorbeeld ‘Ethische dilemma’s en uitdagingen met macht in organisaties. Maar ik kan ook mijn ervaring en inzichten delen waarvan ik merk dat mijn supervisanten veel baat bij hebben. Recent zei een coach tegen mij: ‘Ik loop tegen een burn-out aan; ik ben volledig in paniek geraakt omdat ik geen nieuwe klanten krijg’. Toen we naar haar gezondheid gingen kijken én de acties die ze allemaal had uitgezet, bleek dat ze geen rekening had gehouden met wat ik noem: de ‘conjunctuur’. Soms ligt het aan de timing en heb je even geduld nodig. Hoe zorg je dan voor jezelf?

Neem contact met mij op om de mogelijkheden met jouw team, directie, intervisiegroep e.d: what’s app: 06 45 308 813 of info@theartofpeople.nl

_____________________________________________

Voor coaches en professionals in helpend beroep: supervisie voor persoonlijke en professionele ontwikkeling

Tegen gereduceerd tarief supervisietraject; uren tellen mee voor certificering*

 Wil jij werken aan jouw eigen professionele groei? Supervisie is hierbij van groot belang.

Het belang van supervisie wordt mooi verwoord door Erik de Haan, mede-auteur van het boek ‘Supervisie, gids voor supervisanten’: “Net als het voor leiders gezond is om zich bloot te stellen aan coaching, net als het voor ervaren professionals van groot belang is om hun lichaam en geest scherp en fit te houden, zo is het voor elke professional in een helpend beroep van levensbelang om zich regelmatig te ‘onderwerpen’ (want zo voelt het vaak) aan vertrouwde en betrouwbare supervisie met een echt onafhankelijke, scherpe doch meevoelende, toegewijde doch veeleisende supervisor”.

In mei ’22  ben ik gestart met de tweejarige opleiding tot supervisor. De opleiding met EISA-certificering, is speciaal ontwikkeld door de NOBCO en Tom Battye. Om zelf als supervisor in opleiding aan de slag te gaan, zoek ik coaches en andere professionals in helpende beroepen om in een aantal gesprekken jou verder te laten groeien in jouw vak en als persoon.

Wat supervisie is:

De begeleidingsvorm ‘supervisie’ is nog relatief onbekend in Nederland. Supervisie biedt echter een bredere scoop, waar actief de kennis en ervaring van de supervisor ingebracht kunnen worden. De gesprekken zijn mede op basis van supervisiemodellen waar onder het ‘’Seven-eyed model’ (Hawkins, Shohet, Ryde and Wilmot.)

Supervisie volgens het #EMCC:
Het Eurepean Mentoring & Coaching Council (EMCC) dat verbonden is met de NOBCO en de opleiding geeft de volgende informatie over supervisie:

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/definition/

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/guidelines/

Opzet:

➡️        vanaf 7 sessies van 1,5 uur of 2 uur

➡️        € 50 p.u p.p.**

➡️        via Zoom of live

➡️        gesprekken in het Nederlands of Engels

➡️        NOBCO-coaches*: uren tellen mee voor de certificering!

➡️        vanaf HBO-niveau

** voor NOBCO-coaches | exclusief 21% BTW | voor groepen een ander tarief

Over mij:

Sinds zestien jaar heb ik mijn eigen coachpraktijk The Art of People. Hierin begeleid ik professionals in hun persoonlijke, leiderschap- en loopbaanontwikkeling. Ik ben gespecialiseerd in de ontwikkeling van Emotionele Intelligentie, gelicenseerd EQi 2.0® en het InterPersoonlijk Profiel (IPP® Roos van Leary). Daarnaast ben ik geaccrediteerd senior practitioner NOBCO/ EMCC/EIA.

Ken je iemand waarvoor dit traject interessant zou kunnen zijn? Delen van dit bericht wordt zeer gewaardeerd!

Voor meer informatie of vragen ben ik bereikbaar via:

 • info@theartofpeople
 • 06 45 308 813
 • theartofpeople.nl

Tom Battye (opleider) prijst deze mogelijkheid van harte aan:

“I am delighted to working with 25 highly experienced coaches, all of which are SP or MP level. Many of them already have supervision skills and supervision practice, but have undertaken this training project to formalise their accreditation. I recommend every single one of them. Please take advantage of this special (once in a lifetime) opportunity to receive supervision on your coaching practice”

De NOBCO: ‘De training biedt een unieke kans aan [onder meer] andere NOBCO-coaches om kennis te maken met supervisie. Deze ervaren collega ondersteunt je met zaken waar jij tegen aanloopt in je praktijk en helpt je groeien in je vak. Een waardevolle investering op maat dus’.

Valérie Docters Verswijveren

#supervisie #nobco #eisa #emcc #professionals #practitioner

Ervaren Nederlandse senior coaches in tweejarige EMCC-opleiding Tom Battye i.s.m. NOBCO