Gezocht: coaches en hulpverleners in helpende beroepen voor supervisie

Voor coaches en professionals in helpend beroep: supervisie ten behoeve van persoonlijke en professionele ontwikkeling

Tegen gereduceerd tarief supervisietraject; uren tellen mee voor certificering*

 Wil jij werken aan jouw eigen professionele groei? Supervisie is hierbij van groot belang.

Het belang van supervisie wordt mooi verwoord door Erik de Haan, mede-auteur van het boek ‘Supervisie, gids voor supervisanten’: “Net als het voor leiders gezond is om zich bloot te stellen aan coaching, net als het voor ervaren professionals van groot belang is om hun lichaam en geest scherp en fit te houden, zo is het voor elke professional in een helpend beroep van levensbelang om zich regelmatig te ‘onderwerpen’ (want zo voelt het vaak) aan vertrouwde en betrouwbare supervisie met een echt onafhankelijke, scherpe doch meevoelende, toegewijde doch veeleisende supervisor”.
In mei dit jaar ben ik gestart met de tweejarige opleiding tot supervisor. De opleiding met EISA-certificering, is speciaal ontwikkeld door de NOBCO en Tom Battye. Om zelf als supervisor in opleiding aan de slag te gaan, zoek ik coaches en andere professionals in helpende beroepen om in een aantal gesprekken jou verder te laten groeien in jouw vak en als persoon.

Wat supervisie is:

De begeleidingsvorm ‘supervisie’ is nog relatief onbekend in Nederland. Supervisie biedt echter een bredere scoop, waar actief de kennis en ervaring van de supervisor ingebracht kunnen worden. De gesprekken zijn mede op basis van supervisiemodellen waar onder het ‘’Seven-eyed model’ (Hawkins, Shohet, Ryde and Wilmot.)

Supervisie volgens het #EMCC:
Het Eurepean Mentoring & Coaching Council (EMCC) dat verbonden is met de NOBCO en de opleiding geeft de volgende informatie over supervisie:

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/definition/

✅        https://www.emccglobal.org/leadership-development/supervision/guidelines/

Opzet:

➡️        vanaf 7 sessies van 1,5 uur of 2 uur

➡️        € 50 p.u p.p.*

➡️        via Zoom of live

➡️        gesprekken in het Nederlands of Engels

➡️        NOBCO-coaches*: uren tellen mee voor de certificering!

➡️        vanaf HBO denk- en/ of werkniveau

* exclusief 21% BTW | voor groepen een ander tarief

Over mij:

Sinds zestien jaar heb ik mijn eigen coachpraktijk The Art of People. Hierin begeleid ik professionals in hun persoonlijke, leiderschap- en loopbaanontwikkeling. Ik ben gespecialiseerd in de ontwikkeling van Emotionele Intelligentie, gelicenseerd EQi 2.0 en het InterPersoonlijk Profiel (IPP #Roos van Leary). Daarnaast ben ik geaccrediteerd senior practitioner NOBCO/ EMCC/EIA.

Ken je iemand waarvoor dit traject interessant zou kunnen zijn? Delen van dit bericht wordt zeer gewaardeerd!

Voor meer informatie of vragen ben ik bereikbaar via:

  • info@theartofpeople
  • 06 45 308 813
  • theartofpeople.nl

Tom Battye (opleider) prijst deze mogelijkheid van harte aan:

“I am delighted to working with 25 highly experienced coaches, all of which are SP or MP level. Many of them already have supervision skills and supervision practice, but have undertaken this training project to formalise their accreditation. I recommend every single one of them. Please take advantage of this special (once in a lifetime) opportunity to receive supervision on your coaching practice”

De NOBCO: ‘De training biedt een unieke kans aan [onder meer] andere NOBCO-coaches om kennis te maken met supervisie. Deze ervaren collega ondersteunt je met zaken waar jij tegen aanloopt in je praktijk en helpt je groeien in je vak. Een waardevolle investering op maat dus’.

 

Valérie Docters Verswijveren

Speciale studentenactie NOBCO i.s.m. hogescholen

Of hij een recensie mocht schrijven…

Bij de afronding van het derde en laatste gesprek wilde hij mij wat vragen. Het maakte mij nieuwsgierig. ‘Hij had zo’n baat gehad bij onze gesprekken’ zei hij, ‘of hij een recensie mocht schrijven, zo dat mogelijk voor andere studenten de drempel verlaagd kan worden’. Het raakte me zo. Lees hier verder Jurjen Daemens boodschap.

Recensie:

In het kader van een nieuwe studentenactie van de NOBCO in samenwerking met het ArtEZ-conservatorium heb ik de mogelijkheid gehad om een drietal gesprekken aan te gaan met Valérie Docters van Leeuwen. Dit met als reden te achterhalen hoe ik mijn carrière als ‘langstudeerder’ kan afbouwen, richting loopbaan kan toewerken, en in de weg daarnaartoe structuur kan aanbrengen.

Ondanks het in gesprek gaan met een externe coach om aan te geven dat dingen dus niet lopen zoals gewenst of verwacht nogal een stap is, althans zo voelde ik het eerst, kan ik alleen maar concluderen dat dit voor mij een prettige en nodige ervaring is geweest. Door zaken, en dus vooral je eigen persoon, bespreekbaar te maken kun je daadwerkelijk tot concrete(re) inzichten komen met betrekking tot jezelf en de wijze waarop je jezelf tot nu toe door het leven baant. Valérie faciliteert dit op een zeer fijne en toegankelijke manier waardoor je de moeilijkheden die je hebt juist makkelijk bespreekbaar wilt maken. Door het gemak waarmee de gesprekken lopen ontstaat er zelfs een gevoel van opluchting en wellicht zelfs blijdschap door op zo’n ontspannen manier over je eigen persoonlijke zaken te kunnen spreken.

Daarvoor ben ik Valérie ontzettend dankbaar en hoop ik dat meerdere mensen deze stap om persoonlijke dingen bespreekbaar te maken durven zetten. Ook wil ik het initiatief tussen de NOBCO en ArtEZ een pluim geven omdat zij een lans breken voor studenten die, kwetsbaar als ze zijn aan het begin van hun carrière, vaak niet met alle verwachtingen en druk om kunnen gaan en hierdoor zich niet durven uiten. Er zit geen schande in het durven uitspreken van de zaken waarmee je worstelt. Een coach is hierbij een dankbare gesprekspartner!

Nogmaals dank voor de fijne gesprekken!

Met vriendelijke groet,

Jurjen Daemen

De totstandkoming:

De gesprekken zijn op basis van een unieke studentenactie tussen hogescholen en branchevereniging voor Beroepscoaches (NOBCO) tot stand is gekomen. Aanleiding is het vacuüm waar veel studenten in terecht zijn gekomen in de afgelopen twee jaar. Weinig tot géén persoonlijk contact met de medestudenten en online onderwijs. Toen ik de oproep zag, heb ik mijzelf meteen opgegeven om mee te doen. Basis is een drietal gesprekken voor een heel klein bedrag. Meerdere studenten hebben mij benaderd waaronder Jurjen Daemen. NOBCO studentenactie i.s.m. hogescholen.

In de media: Zephyre – De nacht dat de zon scheen

Binnenkort komen op deze pagina de recensies van Zephyre – ‘De nacht dat de zon scheen’.

Persbericht: Nieuwe trilogie YA: ‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ | Van en op Nederlandse bodem

PERSBERICHT – december 2021

Nieuwe trilogie Young Adult: ‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’

Van en op deels Nederlandse bodem

 Al duizenden jaren verhaalt onze wereld de woorden en beelden van overwegend mannelijke (leer)meesters en goden. Wat als alles begint bij de bron SOPHIA? Zij komt in vele geschriften voor en er is ‘zelfs’ wetenschappelijk onderzoek naar haar gedaan. De vijftienjarige hoofdpersoon Zephyre is met haar verbonden en leeft een ongewoon leven, in een klein ziekenhuis omringd door bos. De wereld zoals wij die kennen is uit elkaar gevallen door de Basalten crisis. Commerciële bedrijven hebben de plek van de overheid ingenomen. Over vijftig jaar ligt de sleutel van de aarde in haar handen. De wereld valt uit elkaar met als impact dat wat wij als enige zekerheid hebben — dat we ooit sterven — misschien niet meer kan. Zephyre is geschreven door de Alkmaarse schrijver/illustrator Valérie Docters Verswijveren.

Het verhaal

‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ gaat over de vijftienjarige tiener Zephyre van der Zon. Na een aantal kleine crises volgt de definitieve ineenstorting van het systeem genaamd de Basalten Crisis. De wereld die in anderhalve eeuw is opgebouwd, stort in elkaar. Fysiek en virtueel geld: dollars, euro’s, yuan e.d., stukjes papier, metaal, nullen en enen zijn niets meer waard. De disruptie door de Basalten crisis heeft gevolgen op meerdere lagen: zo zijn er geheime afspraken tussen de mens en goden die niet meer nageleefd worden.

Voordat de wereld afscheurt, en de mensen na hun dood niet meer kunnen sterven, heeft Zephyre de taak dit te voorkomen. Samen met vrienden gaat ze op een reis die al snel zeer gevaarlijk blijkt te zijn. Ze komt uit haar – relatief veilige wereld – en moet onzichtbare tokens gaan zoeken die de wereld(en) bij elkaar houdt…

Het begin

Het eerste idee voor dit boek startte in 2009 toen de schrijver aan het wachten was op haar vader die zo wakker zo worden. Zelf ernstig ziek geweest kwam de gedachte: wat mag ik niet meer uitstellen? Dit, was haar oude wens om een boek te schrijven, fictie vermengd met feiten. Zoals de hypotheekcrisis, de steeds diffusere wereld van macht, geld en huizen die toen moeilijk verkocht werden, drong zich aan iedereen op. Het gebrek aan genderneutraliteit en -waardering in het voorbeeld van de schrijver J.K. Rowling, die haar eigen voornaam niet kon gebruiken omdat anders jongens haar boeken niet zouden lezen. Het verhaal moest zich nu eens in Nederland afspelen. Als kind van francofielen met een liefde voor de Nederlandse taal, wilde de schrijver zich meer gaan verdiepen in de eigen cultuur. En dat met een vooruitblik naar over vijftig jaar.

Een deel mysterie, een deel werkelijkheid
Inmiddels begint de realiteit deels de fictie in te halen. Het boek heeft kenmerken van, maar is echter géén verhaal over een totaal dystopische wereld. Het gaat in de kern over jongeren die aan het uitzoeken zijn hoe zij zich verhouden tot de wereld, hun ontwikkeling, ratio en gevoel, humor en identiteit. De schrijver wilde graag een wereld creëren in de nabije toekomst, waarin de technologische groei in de huidige manier uit elkaar is gespat. Ze heeft bewust gekozen voor het genre Young Adult omdat dit – naast dat ze dit zelf graag leest – de mogelijkheid biedt om meerdere (non) fictie-elementen in te zetten zoals mythologie, wetenschap en geschiedenis. In tegenstelling tot wat de naam suggereert lezen meerdere generaties Young Adult.

Kennis, taal en wijsheid
De schrijver merkte dat – net zoals veel Nederlanders – we vaak een ander land meer waarderen dan het onze. Daarom vindt dit eerste deel in het toekomstige ‘Lage Landen’ plaats in de buurt van het huidige Nijmegen en (spoiler alert) Friesland. De schrijver heeft research gedaan naar, onder meer, de oorspronkelijk tweede universiteit van Nederland: de Franeker Universiteit en onder anderen naar Anna Maria van Schurman (1607): humaniste, taalkundige, theologe, dichteres, kunstenares, de eerste vrouwelijke studente in Nederland die aan de universiteit werd toegelaten én die elf talen beheerste. Zij correspondeerde met vooraanstaande geleerden en kerkelijken.

Voor het boek is een deels nieuwe woordenschat samengesteld aangezien taal zich ontwikkelt. Daarnaast wilde de schrijver in het boek de dagelijkse gang van zaken realistisch maken. Niet dat jongeren zich alleen maar druk maken over hun uiterlijk.
Een ander aspect is wijsheid in relatie tot kennis. In vele geschriften staat Sophia voor pure wijsheid. Haga Sophia is daar een voorbeeld van maar ook dr. Annine van der Meer; zij is gepromoveerd op de leer en kennis van Sophia. Desondanks benadrukt de schrijver dat Zephyre gebaseerd is op de fantasie van de schrijver.

Over de schrijver

Op zestienjarige leeftijd stond Valérie Docters Verswijveren voor de keuze Nederlands te gaan studeren of naar de kunstacademie te gaan. Ze kreeg een tien voor haar eindexamenopdracht Nederlands. De leraar stimuleerde haar om door te gaan met schrijven, maar omdat ze ook graag tekende, koos ze alsnog voor de Academie van Beeldende Kunsten St. Joost. Alle illustraties en het concept van de cover zijn van haar hand. Na deze opleiding werkte ze als communicatiemanager en -adviseur in diverse branches waaronder de culturele sector in Rotterdam. Ze komt graag in Friesland. Sinds vijftien jaar heeft ze coachingbureau The Art of People voor leiderschaps-, persoonlijke en loopbaanvragen. Ze is met haar gezin woonachtig in Alkmaar.

Ten slotte

‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ is het eerste deel van een trilogie dat in november 2021 uitkomt. Momenteel is de schrijver bezig met het tweede deel.

Noot voor de redactie:

Hardcover, 436 pagina’s met spread en illustraties in binnenwerk.

Uitgever: ZEPHYRE BOOKS | NUR 285 ISBN 978-90-9035150-6.

Te verkrijgen bij de boekhandels aangesloten CB en Bol.com à € 22,50. Limited ed. met originele litho bij de schrijver te koop à € 27,50 + € 3,50 porti (tarief pakket is € 6,74). Prijzen zijn inclusief BTW.

Een luisterfragment onder begeleiding van muziek is via onderstaande media en via pagina ‘Creatie’ op deze website te beluisteren.

In de planning: e-book, luisterboek (in ontwikkeling) en Engelstalige versie (in ontwikkeling).

Voor meer informatie/beeldmateriaal/interview kunt u Valérie Docters Verswijveren bereiken op: 06 45 308 813 | info@theartofpeople.nl

Social media:

Insta: theartofpeople1

Facebook: Valérie Docters Verswijveren

Deze website: zephyre.nl – Creatie of www.theartofpeople.nl/creatie

 

 

 

 

#Mythe 1: Hoe hoger de empathie hoe beter

Empathie is de laatste jaren een populair begrip. Iets ‘wat je moet hebben’ en wat volgens Roman Krznaric (School of Life) een hoop ellende in de wereld zou schelen. Het aanvoelen, in de schoenen van de ander kunnen staan, het afstemmen wat de ander nodig heeft en daarnaar handelen zijn belangrijke aspecten. De verwachting is dat de ontwikkeling van het empathisch vermogen een hechtere samenleving tot stand brengt. Zeker nu in tijden van Covid-19/ Corona zijn hier duidelijker voorbeelden van: er wordt op grote schaal meegeleefd met de mensen in de vitale beroepen. Men probeert zich in te leven hoe het voor de IC-zorgmedewerkers en ander verplegend personeel is. Een groot deel van de bevolking houdt ermee rekening dat zij beschermd moeten worden waar dat kan.

Leiders dienen empathisch zijn

Inmiddels is ‘empathisch zijn’ een belangrijk kenmerk van modern leiderschap. Er zijn meerdere definities. Eén ervan is: ‘Empathie is de kunst je in verbeelding te verplaatsen in de gedachten van andere mensen, daardoor hun gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je handelen daardoor te laten leiden’ (bron: ‘Empathie’ Roman Krznaric) en: ‘Empathy is the ability to recognize, understand, and appreciate what others may be feeling and thinking. It is the ability to view the world through another person’s eyes’. (bron: The EQ Leader Steven J. Stein, PhD).

Empathie is geen sympathie

Het begrip wordt vaak verward met ‘sympathie’, een prettig gevoel dat hij of zij bij je oproept. Empathie gaat verder en voorbij het eigen gevoel. Een mogelijke valkuil van een te hoog ontwikkelde empathie is onder meer dat dit de persoon zelf in problemen kan brengen. Dat is iets waar je weinig over hoort. We zijn bekend met: ‘hoe meer, hoe beter’. Als jongvolwassene merkte ik de negatieve kanten van een te hoogontwikkelde empathie. Stemmingen van anderen kropen bij mij onder de huid en ik ging de problemen voor hen oplossen. Ik had overigens als kind nog géén idee dat dat aanvoelen en handelen niet voor iedereen gold. Dat viel op een gegeven moment wel op. Mijn vader verzuchtte vroeger wel eens: ‘ik hoop dat je wat minder gevoelig wordt’.

Deze opmerking kwam naar boven toen ik onlangs een (mannelijke) manager coachte. Hij zette elke keer een tandje hoger om de wensen van zijn (vrouwelijke) manager te begrijpen en daar in zijn leiderschap aan te voldoen. Het was echter nooit voldoende. Ondertussen was hij ook in zijn team aan het ‘redderen’. Voortdurend bezig om de problemen van zijn medewerkers op te lossen want ja: ‘dienend leiderschap’ is het voorbeeld. Ik heb overigens niets tegen deze vorm van leiderschap, integendeel, maar ik kom regelmatig tegen dat leiders zich voorbijlopen omdat ze ergens een begrip hebben gehoord, en de lat erg hoog gaan leggen zonder onderling in gesprek te gaan wat het nou precies voor hen en de organisatie betekent.

#Mythe1 over zeer hoge empathie

Terug naar de mythe dat een heel hoog empathisch vermogen een na te streven doel is. Teveel is hier in ook niet effectief. In de theorie van EQi en emotionele intelligentie is er een ‘risk of being high’ (gebaseerd op bron: MHS):

  • Kan moeilijk gevoelens scheiden en zakelijkere cq nuchtere afwegingen maken;
  • Kan gemakkelijk door anderen ‘gebruikt’ worden;
  • Vind het moeilijk om beslissingen te nemen;
  • Kan geen of moeilijk ‘nee’ zeggen’
  • Té bezorgd over anderen;
  • Ontkent de eigen gevoelens.

(Her)ken de behoeftes

Voor diegene die een té hoog ontwikkelde empathisch vermogen: leer de eigen behoeftes te onderkennen. Onbaatzuchtigheid en empathisch vermogen zijn mooie eigenschapen. Er is echter een dunne lijn tussen geven en jezelf weggeven. Onderzoek de situaties waarin je jezelf voorbijging. Het kan helpen om iemand in de directe omgeving om feedback te vragen. Niet aan diegene die er ‘dankbaar gebruik’ van maken, maar aan die vriend, vriendin, partner of juist wat verder weg: een collega of leidinggevende die je wel eens een spiegel voorhoudt.

Zoals bij vele sociaalemotionele vaardigheden is het vaak te herleiden waar een te ver doorgevoerd of onderontwikkeld gedrag is ontstaan. Maar voor nu is het van belang om deze te gaan herkennen:)

Valérie Docters van Leeuwen

The Art of People

Wat creëer jij?

#Empathie #Leiderschap #Emotionele intelligentie #coaching #Alkmaar