In de media: Zephyre – De nacht dat de zon scheen

Binnenkort komen op deze pagina de recensies van Zephyre – ‘De nacht dat de zon scheen’.

Persbericht: Nieuwe trilogie YA: ‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ Van en op Nederlandse bodem

PERSBERICHT – december 2021

Nieuwe trilogie Young Adult: ‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’

Van en op deels Nederlandse bodem

 Al duizenden jaren verhaalt onze wereld de woorden en beelden van overwegend mannelijke (leer)meesters en goden. Wat als alles begint bij de bron SOPHIA? Zij komt in vele geschriften voor en er is ‘zelfs’ wetenschappelijk onderzoek naar haar gedaan. De vijftienjarige hoofdpersoon Zephyre is met haar verbonden en leeft een ongewoon leven, in een klein ziekenhuis omringd door bos. De wereld zoals wij die kennen is uit elkaar gevallen door de Basalten crisis. Commerciële bedrijven hebben de plek van de overheid ingenomen. Over vijftig jaar ligt de sleutel van de aarde in haar handen. De wereld valt uit elkaar met als impact dat wat wij als enige zekerheid hebben — dat we ooit sterven — misschien niet meer kan. Zephyre is geschreven door de Alkmaarse schrijver/illustrator Valérie Docters Verswijveren.

Het verhaal

‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ gaat over de vijftienjarige tiener Zephyre van der Zon. Na een aantal kleine crises volgt de definitieve ineenstorting van het systeem genaamd de Basalten Crisis. De wereld die in anderhalve eeuw is opgebouwd, stort in elkaar. Fysiek en virtueel geld: dollars, euro’s, yuan e.d., stukjes papier, metaal, nullen en enen zijn niets meer waard. De disruptie door de Basalten crisis heeft gevolgen op meerdere lagen: zo zijn er geheime afspraken tussen de mens en goden die niet meer nageleefd worden.

Voordat de wereld afscheurt, en de mensen na hun dood niet meer kunnen sterven, heeft Zephyre de taak dit te voorkomen. Samen met vrienden gaat ze op een reis die al snel zeer gevaarlijk blijkt te zijn. Ze komt uit haar – relatief veilige wereld – en moet onzichtbare tokens gaan zoeken die de wereld(en) bij elkaar houdt…

Het begin

Het eerste idee voor dit boek startte in 2009 toen de schrijver aan het wachten was op haar vader die zo wakker zo worden. Zelf ernstig ziek geweest kwam de gedachte: wat mag ik niet meer uitstellen? Dit, was haar oude wens om een boek te schrijven, fictie vermengd met feiten. Zoals de hypotheekcrisis, de steeds diffusere wereld van macht, geld en huizen die toen moeilijk verkocht werden, drong zich aan iedereen op. Het gebrek aan genderneutraliteit en -waardering in het voorbeeld van de schrijver J.K. Rowling, die haar eigen voornaam niet kon gebruiken omdat anders jongens haar boeken niet zouden lezen. Het verhaal moest zich nu eens in Nederland afspelen. Als kind van francofielen met een liefde voor de Nederlandse taal, wilde de schrijver zich meer gaan verdiepen in de eigen cultuur. En dat met een vooruitblik naar over vijftig jaar.

Een deel mysterie, een deel werkelijkheid
Inmiddels begint de realiteit deels de fictie in te halen. Het boek heeft kenmerken van, maar is echter géén verhaal over een totaal dystopische wereld. Het gaat in de kern over jongeren die aan het uitzoeken zijn hoe zij zich verhouden tot de wereld, hun ontwikkeling, ratio en gevoel, humor en identiteit. De schrijver wilde graag een wereld creëren in de nabije toekomst, waarin de technologische groei in de huidige manier uit elkaar is gespat. Ze heeft bewust gekozen voor het genre Young Adult omdat dit – naast dat ze dit zelf graag leest – de mogelijkheid biedt om meerdere (non) fictie-elementen in te zetten zoals mythologie, wetenschap en geschiedenis. In tegenstelling tot wat de naam suggereert lezen meerdere generaties Young Adult.

Kennis, taal en wijsheid
De schrijver merkte dat – net zoals veel Nederlanders – we vaak een ander land meer waarderen dan het onze. Daarom vindt dit eerste deel in het toekomstige ‘Lage Landen’ plaats in de buurt van het huidige Nijmegen en (spoiler alert) Friesland. De schrijver heeft research gedaan naar, onder meer, de oorspronkelijk tweede universiteit van Nederland: de Franeker Universiteit en onder anderen naar Anna Maria van Schurman (1607): humaniste, taalkundige, theologe, dichteres, kunstenares, de eerste vrouwelijke studente in Nederland die aan de universiteit werd toegelaten én die elf talen beheerste. Zij correspondeerde met vooraanstaande geleerden en kerkelijken.

Voor het boek is een deels nieuwe woordenschat samengesteld aangezien taal zich ontwikkelt. Daarnaast wilde de schrijver in het boek de dagelijkse gang van zaken realistisch maken. Niet dat jongeren zich alleen maar druk maken over hun uiterlijk.
Een ander aspect is wijsheid in relatie tot kennis. In vele geschriften staat Sophia voor pure wijsheid. Haga Sophia is daar een voorbeeld van maar ook dr. Annine van der Meer; zij is gepromoveerd op de leer en kennis van Sophia. Desondanks benadrukt de schrijver dat Zephyre gebaseerd is op de fantasie van de schrijver.

Over de schrijver

Op zestienjarige leeftijd stond Valérie Docters Verswijveren voor de keuze Nederlands te gaan studeren of naar de kunstacademie te gaan. Ze kreeg een tien voor haar eindexamenopdracht Nederlands. De leraar stimuleerde haar om door te gaan met schrijven, maar omdat ze ook graag tekende, koos ze alsnog voor de Academie van Beeldende Kunsten St. Joost. Alle illustraties en het concept van de cover zijn van haar hand. Na deze opleiding werkte ze als communicatiemanager en -adviseur in diverse branches waaronder de culturele sector in Rotterdam. Ze komt graag in Friesland. Sinds vijftien jaar heeft ze coachingbureau The Art of People voor leiderschaps-, persoonlijke en loopbaanvragen. Ze is met haar gezin woonachtig in Alkmaar.

Ten slotte

‘Zephyre, de nacht dat de zon scheen’ is het eerste deel van een trilogie dat in november 2021 uitkomt. Momenteel is de schrijver bezig met het tweede deel.

Noot voor de redactie:

Hardcover, 436 pagina’s met spread en illustraties in binnenwerk.

Uitgever: ZEPHYRE BOOKS | NUR 285 ISBN 978-90-9035150-6.

Te verkrijgen bij de boekhandels aangesloten CB en Bol.com à € 22,50. Limited ed. met originele litho bij de schrijver te koop à € 27,50 + € 3,50 porti (tarief pakket is € 6,74). Prijzen zijn inclusief BTW.

Een luisterfragment onder begeleiding van muziek is via onderstaande media en via pagina ‘Creatie’ op deze website te beluisteren.

In de planning: e-book, luisterboek (in ontwikkeling) en Engelstalige versie (in ontwikkeling).

Voor meer informatie/beeldmateriaal/interview kunt u Valérie Docters Verswijveren bereiken op: 06 45 308 813 | info@theartofpeople.nl

Social media:

Insta: theartofpeople1

Facebook: Valérie Docters Verswijveren

Deze website: zephyre.nl – Creatie of www.theartofpeople.nl/creatie

 

 

 

 

#Mythe 1: Hoe hoger de empathie hoe beter

Empathie is de laatste jaren een populair begrip. Iets ‘wat je moet hebben’ en wat volgens Roman Krznaric (School of Life) een hoop ellende in de wereld zou schelen. Het aanvoelen, in de schoenen van de ander kunnen staan, het afstemmen wat de ander nodig heeft en daarnaar handelen zijn belangrijke aspecten. De verwachting is dat de ontwikkeling van het empathisch vermogen een hechtere samenleving tot stand brengt. Zeker nu in tijden van Covid-19/ Corona zijn hier duidelijker voorbeelden van: er wordt op grote schaal meegeleefd met de mensen in de vitale beroepen. Men probeert zich in te leven hoe het voor de IC-zorgmedewerkers en ander verplegend personeel is. Een groot deel van de bevolking houdt ermee rekening dat zij beschermd moeten worden waar dat kan.

Leiders dienen empathisch zijn

Inmiddels is ‘empathisch zijn’ een belangrijk kenmerk van modern leiderschap. Er zijn meerdere definities. Eén ervan is: ‘Empathie is de kunst je in verbeelding te verplaatsen in de gedachten van andere mensen, daardoor hun gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je handelen daardoor te laten leiden’ (bron: ‘Empathie’ Roman Krznaric) en: ‘Empathy is the ability to recognize, understand, and appreciate what others may be feeling and thinking. It is the ability to view the world through another person’s eyes’. (bron: The EQ Leader Steven J. Stein, PhD).

Empathie is geen sympathie

Het begrip wordt vaak verward met ‘sympathie’, een prettig gevoel dat hij of zij bij je oproept. Empathie gaat verder en voorbij het eigen gevoel. Een mogelijke valkuil van een te hoog ontwikkelde empathie is onder meer dat dit de persoon zelf in problemen kan brengen. Dat is iets waar je weinig over hoort. We zijn bekend met: ‘hoe meer, hoe beter’. Als jongvolwassene merkte ik de negatieve kanten van een te hoogontwikkelde empathie. Stemmingen van anderen kropen bij mij onder de huid en ik ging de problemen voor hen oplossen. Ik had overigens als kind nog géén idee dat dat aanvoelen en handelen niet voor iedereen gold. Dat viel op een gegeven moment wel op. Mijn vader verzuchtte vroeger wel eens: ‘ik hoop dat je wat minder gevoelig wordt’.

Deze opmerking kwam naar boven toen ik onlangs een (mannelijke) manager coachte. Hij zette elke keer een tandje hoger om de wensen van zijn (vrouwelijke) manager te begrijpen en daar in zijn leiderschap aan te voldoen. Het was echter nooit voldoende. Ondertussen was hij ook in zijn team aan het ‘redderen’. Voortdurend bezig om de problemen van zijn medewerkers op te lossen want ja: ‘dienend leiderschap’ is het voorbeeld. Ik heb overigens niets tegen deze vorm van leiderschap, integendeel, maar ik kom regelmatig tegen dat leiders zich voorbijlopen omdat ze ergens een begrip hebben gehoord, en de lat erg hoog gaan leggen zonder onderling in gesprek te gaan wat het nou precies voor hen en de organisatie betekent.

#Mythe1 over zeer hoge empathie

Terug naar de mythe dat een heel hoog empathisch vermogen een na te streven doel is. Teveel is hier in ook niet effectief. In de theorie van EQi en emotionele intelligentie is er een ‘risk of being high’ (gebaseerd op bron: MHS):

  • Kan moeilijk gevoelens scheiden en zakelijkere cq nuchtere afwegingen maken;
  • Kan gemakkelijk door anderen ‘gebruikt’ worden;
  • Vind het moeilijk om beslissingen te nemen;
  • Kan geen of moeilijk ‘nee’ zeggen’
  • Té bezorgd over anderen;
  • Ontkent de eigen gevoelens.

(Her)ken de behoeftes

Voor diegene die een té hoog ontwikkelde empathisch vermogen: leer de eigen behoeftes te onderkennen. Onbaatzuchtigheid en empathisch vermogen zijn mooie eigenschapen. Er is echter een dunne lijn tussen geven en jezelf weggeven. Onderzoek de situaties waarin je jezelf voorbijging. Het kan helpen om iemand in de directe omgeving om feedback te vragen. Niet aan diegene die er ‘dankbaar gebruik’ van maken, maar aan die vriend, vriendin, partner of juist wat verder weg: een collega of leidinggevende die je wel eens een spiegel voorhoudt.

Zoals bij vele sociaalemotionele vaardigheden is het vaak te herleiden waar een te ver doorgevoerd of onderontwikkeld gedrag is ontstaan. Maar voor nu is het van belang om deze te gaan herkennen:)

Valérie Docters van Leeuwen

The Art of People

Wat creëer jij?

#Empathie #Leiderschap #Emotionele intelligentie #coaching #Alkmaar

Emotional agility & emotional intelligence

Update: ‘Emotionele intelligentie, de waarde van emotie 2.0’ is uit!

Bijna niets is zo complex als de (westerse) mens en zijn denkwereld. Meerdere mensen bij elkaar vergroot de mogelijkheden, maar vaak ook de problemen.
Vorige week zuchtte een coachee tegen mij: ‘ik kén al die communicatieboeken en methodieken. Maar waarom werken ze niet bij mij?!’ Ik zal je zeggen: haar IQ is bovengemiddeld… Key is een goed ontwikkeld EQ waar ratio en emotie hand in hand gaan.

Jezelf leren kennen is één, de triggers herkennen twee, mensenkennis opbouwen drie, een relatie opbouwen vier, ze onderhouden… etcetera. Allemaal bouwstenen voor het dagelijkse leven. Ook om kunnen gaan met verlies en pijn is zo’n belangrijke bouwsteen. Emotional agility is cruciaal bij het ontwikkelen van veerkracht bij omstandigheden die deze emoties oproepen. Het mooie hiervan en van emotionele intelligentie – is dat ze te ontwikkelen zijn. Perfectie is niet het doel, maar het geeft je handvatten om weer sneller overeind te komen.

In mijn eerste boek ‘Emotionele intelligentie, de waarde van emoties’, heb ik binnen het format van 58 pagina’s een theoretisch kader én praktische werkvormen aangeboden. Ik schrijf daar over de 15 skills die helpen om een effectieve performance te ontwikkelen. Deze heb ik niet zelf bedacht maar zijn gebaseerd op de EQi 2.0®, want emotionele intelligentie is meetbaar. De EQi 2.0® is ontwikkeld door MHS/ Pen Diagnostics i.s.m. de Katholieke Universiteit Nijmegen. Deze test wordt gezien als het meest betrouwbare op dit gebied en kan ingezet worden als hulpmiddel.

Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek zijn er aanpassingen gedaan. Zo is de schaal ‘Geluk’ vervangen omdat dit meer het gevolg is van een goed ontwikkelde emotionele intelligentie. ‘Emotionele expressie’ is toegevoegd en geeft aan hoe constructief je emoties uit. Vanuit zakelijke, privé als in een studiecontext kan deze test afgenomen worden.

De update van het boek – wederom gratis – is nu te downloaden!: https://bookboon.com/nl/emotionele-intelligentie-ebook

Veel leesplezier!

Verbindend leiderschap: sleutel voor een wendbare organisatie

Hoe wendbaar is jouw organisatie? #repost

We leven in een tijd van continue veranderingen. Interessant, complex én spannend. Het is aanpassen of uitsterven… Wendbaarheid is een must om snel én goed te kunnen meebewegen met de ontwikkelingen. Maar hoe flexibel moet je zijn, zonder de verbinding met jezelf te verliezen?
Lees meer